top of page

la 17. kesäk.

|

Lähtö Parikkalan rautatieasemalta

Kiskojen kudelmia -vaellusesitys *

Osana M_itä? Nykytaiteen biennaalia toteutetaan kaksi vaellusesitystä Parikkalasta Venäjän rajalle johtaville rautatien raunioille. 17.6. ja 18.6. Klo 13.30, kesto noin 4-5h Esityksiin on vapaa pääsy, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon 14.6. mennessä info@toisissatiloissa.net

Kiskojen kudelmia -vaellusesitys *
Kiskojen kudelmia -vaellusesitys *

Aika ja paikka

17. kesäk. 2023 klo 13.30 – 18. kesäk. 2023 klo 18.30

Lähtö Parikkalan rautatieasemalta, Parikkalantie 10, 59100 Parikkala, Finland

Kuvaus

Helsinkiläinen esitystaiteen ryhmä Toisissa tiloissa on tullut tunnetuksi kollektiivisista ruumiillisista esityksistään, joissa vieraillaan totunnaisten kokemusten tuolla puolen. Tällä kertaa ryhmä johdattaa osallistujat vaellusmatkalle tutustumaan irtikytkettyyn tilaan.    

Kiskojen kudelmia -esityksissä Toisissa tiloissa -kollektiivin työryhmä: Jaakko Ruuska, Kati Korosuo ja Timo Jokitalo palaavat tutkimaan hylättyä Elisenvaara-Pieksämäki -junarataa. Tällä kertaa hankkeeseen osallistuu myös Mikhail Durnenkov.  

Joensuun Museoiden, Kuopion ja Mikkelin taidemuseoiden M_itä? Nykytaiteen Biennaalin yhteydessä työryhmä järjestää kaksi vaellusesitystä Parikkalassa Venäjän rajalle johtaville rautatien raunioilla 17.6. ja 18.6. Esityksiin on vapaa pääsy, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Esitykset kestävät noin 4-5 tuntia, ja niiden aikana vaelletaan noin 10 kilometrin mittainen matka. Yksin tehtävällä matkalla seurana on kirjeitä ja harjoitteita, jotka kutsuvat näkemään ajan ja tilan toisilla tavoilla.   

Hankkeessa ryhmä tutkii käytöstä poistettua junarataa irtikytkettynä tilana. Mitä junaradalla tapahtuu sen jälkeen, kun se on poistettu käytöstä? Edellisen kerran työryhmä toteutti vuonna 2019 sarjan Resiinaesityksiä Savonlinnan ja Rantasalmen välisellä käytöstä poistetulla junaradalla. Vuonna 2023 työryhmä tarkastelee esityksissään Elisenvaara–Parikkala radan raunioita. Valtioiden katkaisema rata muodosti kerran yhteyden Viipurista Vaasaan. Nyt radasta on jäljellä vain maisemaan katoava jälki, joka piirtyy hiljaisen rajaseudun poikki. Jälkiä seuraamalla kulkija kohtaa paikattoman tilan, joka avautuu toisiin tajunnan tiloihin.  

Kiskojen kudelmia sai alkunsa taiteilija-tutkija Jaakko Ruuskan ja Venäjältä Suomeen paenneen näytelmäkirjailija Mikhail Durnenkovin suunnittelemalla kirje-esityksellä, jossa ryhmä Venäjältä pois muuttaneita taiteilijoita kutsuttiin vaeltamaan rautatien raunioilla talven 2022-2023 aikana. Noilla matkoilla he kirjoittivat matkakirjeitä sulkeutuneen rajan kokemuksesta. Kirjeet esitellään M_itä? Nykytaiteen Biennaalissa Joensuun taidemuseossa 13.5.-17.9.2023 osana kokonaisuutta, johon kuuluvat myös taiteilijoiden Pavel Rottsin ja Hanna Koikkalaisen teokset. Kesäkuussa järjestettävissä vaellusesityksissä osallistujat saavat kaikuja aikaisemmista matkoista.  

Kiskojen kudelmia -vaellusesitysten ja kirjeinstallaation takana on Irtikytkettyjen tilojen tutkimusryhmä, johon kuuluvat: Mikhail Durnenkov, Timo Jokitalo, Hanna Koikkalainen, Kati Korosuo, Pavel Rotts ja Jaakko Ruuska (koollekutsuja). Toisissa tiloissa ry on tuottanut esitykset. Joensuun Museot tuottaa vuoden 2023 M_itä? Biennaalin yhteistyössä Kuopion ja Mikkelin taidemuseoiden sekä Saastamoisen säätiön kanssa.  

Lue lisää Kiskojen kudelmia -esityksistä 

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: 

Hanna Romo, tuottaja 

+358 (0)40 963 5442

 info@toisissatiloissa.net

Share This Event

bottom of page